★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆ Speciální SLEVA na všechny kravaty!

Pánské kapesníčky do saka: Jak je vybrat a sladit

Pokud si stále myslíte, že kapesníček není nic jiného než jen drobný doplněk patřící do dámské módy, je tento článek přímo pro vás. Kapesníček do saka je ve skutečnosti pojem, který se používá k označení nejběžnějšího „kapesníku“, jednoho z drobností mužského šatníku, který přispívá k určení stylu skutečného gentlemana. Kapesníček, který se zrodil jako praktický doplněk, se v průběhu let stal ikonickým synonymem mužské elegance a smyslem pro detail. 

POČÁTKY KAPESNÍČKU DO SAKA

Podle některých stylistů, vznikl kapesník ve starověkém Egyptě, kdy lidé kolem Nilu používali malá obinadla červené barvy jako symbol bohatství. Tyto malé kousky látky, ačkoliv nejsou přímo srovnatelné s moderním kapesníčkem, jsou ve skutečnosti považovány za první příklad látkového doplňku. S koncem středověku to, co se stalo běžným kapesníčkem, začalo nabývat na popularitě mezi buržoazií napříč Evropou, a to jak okrasný stylový prvek, tak jako praktický nástroj. Francouzské šlechtičny ho stříkaly parfémem a přidržovaly si jej těsně u obličeje, což bránilo průniku nepříjemných pachů. Časté používání a stále větší vystavování na odiv světu z něj v průběhu času udělaly skutečně stylovou věc. Látky použité na jeho výrobu patřily mezi nejexotičtější a byly pečlivě vyšívány, aby kapesníčky ukazovaly na bohatství a společenské postavení. Nejlepší výšivky a nejvíce vytříbené modely kapesníčků se v 16. století vyráběly v Itálii a předpokládá se, že byly do Francie dováženy Kateřinou Medicejskou. Díky kvalitě látek a zdobení byly tyto doplňky často předávány z generace na generaci a byly považovány za rovnocenné šperkům. 

PŮVOD NÁZVU

Až do vlády francouzského krále Ludvíka XVI. (druhá polovina 18. století), bylo možné nalézt kapesníky všech tvarů a velikostí, ale historici se domnívají, že královu manželku Marii Antoinettu trápila absence společenských pravidel, a tak přesvědčila Ludvíka XVI., aby vyhlásil, že od toho okamžiku by všechny kapesníky měly být čtvercové a měly by mít (kapesní) velikost 40 centimetrů. 

MODERNÍ PÁNSKÝ KAPESNÍČEK

Zrození skutečného kapesníčku, jak jej známe dnes, se uskutečnil ne dříve než v 19. století, tedy v době, kdy se dvoudílný oblek stal nezbytností mužského šatníku. Původně byl uchováván v kapsách kalhot, načež pánové jej začali dávat do kapes sak (což vedlo ke vzniku názvu kapesník), aby se zabránilo nehygienickému kontaktu s mincemi nebo jinými předměty. 

KAPESNÍČEK NEBO KAPESNÍK?

Často jsou tyto názvy (nevhodně) používané v běžném jazyce, avšak ve slovníku mužské elegance označují termíny kapesníček a kapesník dva druhy doplňků, které jsou sice podobné, ale jejich používání se dramaticky liší. Název kapesníček (nebo méně obvyklé kapesníček do saka) se používá k označení doplňku, jehož role je dekorativní: je vyroben z drahých a vytříbených látek, je třeba jej nosit v kapse saka nebo sportovního saka a slouží k vystižení vzhledu a stylu mužského oblékání. Na druhé straně pojem kapesník odkazuje na funkčnější doplněk, který je vyroben z méně ušlechtilých látek a používá se čistě k praktickým účelům, například k vysmrkání nebo setření potu. Kapesník proto nereaguje na potřeby spojené s elegancí nebo bontonem: neměl by být vystaven na odiv, ale spíš schovaný v kapsách kalhot. 

V tomto článku se proto zaměříme konkrétně na kapesníčky.

KAPESNÍČEK JAKO VÝRAZNÝ PRVEK, VČERA I DNES

Kapesníček splňuje rafinovaný účel: jedná se o malý detail, který by neměl být ve středu pozornosti (proto se nepoužívají žádné velmi jasné barvy), ale zároveň by měl být významným prvkem celého outfitu. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč většina tradičních sak je vyrobena s vnější kapsou? No, (nejen) kvůli tomu, aby na saku existovalo nějaké místo, kam si lze uložit sluneční brýle nebo nyní již zapomenuté vizitky, ale k předvedení nádechu elegance. Bez doplňku je pak taková kapsa nadbytečná a outfit vypadá neúplně. 

Níže jsou vypsané informace, které potřebujete vědět, abyste mohli s tímto tajným detailem začít.

KDY KAPESNÍČEK POUŽÍT

Snadno se nosí a rychle se sladí – pánské kapesníčky dodávají každodennímu oblečení ten správný osobní nádech. Zde jsou naše návrhy, kdy a jak je nosit. 

DO PRÁCE

V kombinaci s klasickým modrým nebo šedým oblekem nebo sportovně laděným separátním sakem a kalhotami je mužský oblek okamžitě mnohem zajímavější. Pro jistotu si vyberte nelesklou, bavlněnou látku a základní barvu, doporučuje se bílá. Lineární přeložení a voilá, stylový outfit je hotov. Poznámka: je důležité si uvědomit, že pokud nosíte kravatu, může být kapesníček podobný s jejími barvami a vzory, ale látka musí být jiná. 

O VÍKENDU

Procházky v ulicích, návštěvy muzeí. Ať už je váš cíl jakýkoli, jarní procházky jsou synonymem elegantního smart causal vzhledu: nepodšitý bavlněný blejzr a lněná košile. V tomto případě můžete popustit uzdu kreativitě výběrem kapesníčku v jasných vzorech a vysoce kontrastních barvách. 

NA SLAVNOSTNÍCH AKCÍCH

Co kombinovat s tmavým oblekem na ty nejelegantnější příležitosti, jako jsou svatby nebo slavnostní večeře? Ať už jste  ženich, svědek nebo host, bílý hedvábný nebo bavlněný kapesníček nemůže nadělat žádnou škodu. Klasická elegance, tajemství kouzla agentů 007, je to stejně důležité jako dokonalé. Pokud se chcete trochu odvázat, jako alternativu k bílé můžete popustit uzdu barevné fantazii.

NA PÁRTY

Koktejl v létě nebo párty na terase jsou ideální příležitosti ke hře s materiály a kombinacemi. Barevné nebo vzorované spáry v lněném nebo hedvábném kepru dodají vašemu lněnému nebo bavlněnému blejzru tu správnou dávku veselí. 

SLADIT BARVY A LÁTKY

Jakmile si uvědomíte, při jaké příležitosti chcete kapesníček nosit, musíte nastudovat ideální kombinaci: sladit kapesníček podle barev a látek, které nosíte. Vyberte barvu kapesníčku.

KAPESNÍČEK A KRAVATA

Barva mužského kapesníčku je obvykle určena barvou a vzorem kravaty: přesněji řečeno se musí barva kapesníčku lišit od barvy kravaty. Například jednobarevný kapesníček by měl být vždy kombinován se strukturovanou kravatou s dekorativními motivy a naopak.

BEZ KRAVATY

Co když nemáte kravatu? V tomto případě může barva kapesníčku připomínat barvu košile nebo dokonce samotného obleku. Například pokud máte modrou košili nebo modrý oblek, můžete si vyhrát s tónováním tak, že zvolíte světle modrý kapesníček. Toto je dobrá rada i tehdy, když máte kravatu. 

Nakonec, pokud máte pochybnosti o tom, jakou barvu kapesníčku zvolit, vždycky upřednostněte bílou: tím nikdy nic nepokazíte, protože bílá je vhodná pro každé sako a pro každou příležitost. 

KAŽDÉMU KAPESNÍČKU VLASTNÍ LÁTKU

Stejná logika použití při výběru barevné kombinace platí i pro látky: vzájemné doplňování se. Hedvábná kravata vyžaduje kapesníček vyrobený ze lnu nebo bavlny, stejně jako třeba hedvábnou šálu jde kombinovat s kravatou z méně lesklé látky. V práci používejte bavlněný kapesníček, protože je lepší vyhradit si lněný pro volný čas a hedvábný na slavnostní akce. Pokud stále máte pochybnosti a nevíte, jaký kapesníček si vzít, zvolte něco jednoduchého: bílý lněný nebo bavlněný kapesníček je univerzální a vždy se jedná o dobrou volbu.

JAK NOSIT A SKLÁDAT KAPESNÍČEK

Mnoho mužů se bojí nosit doplňky ze strachu, že nebudou vědět, jak je správně nosit nebo kombinovat. To je docela oprávněný strach, vzhledem k extravagantním a někdy nevhodným kombinacím, které lze ve městech potkat. Nejdůležitější poznatek, který si musíte zapamatovat, abyste se vyhnuli těmto stinným stránkám stylu, je držení těla. Nošení doplňku, společně s osobním kouzlem, je věc nonšalantnosti, vše musí vypadat přirozeně, ale ne ležérně.

VELIKOST A ROZMĚRY

Na trhu je několik rozměrů; podle nás je dokonalá velikost kapesníčku 33 x 33 centimetru, což jsou ideální rozměry pro každý typ kapsy. Chcete-li to dovést k dokonalosti, měly by být rohy kapesníčku, jakmile je kapesníček složený, ručně šité. Jakmile budete mít kapesníček správné velikosti, zbývá se jen naučit ty nejběžnější způsoby, jak jej složit a pamatujte si, že nejlepší úpravy jsou ty, které nepřitahují velkou pozornost. Jakmile si vyberete způsob skládání, je důležité mít na paměti, že kapesníček musí být z kapsy viditelný jen na dva nebo tři centimetry. Níže jsou popsány nejběžnější typy skládání.

Trojúhelníkový styl (jeden roh nahoru)

Přeložení v jednom bodě, což se také nazývá corner up (roh kapesníčku směřuje vzhůru), je jeden z nejjednodušších způsobů skládání. Spočívá ve složení kapesníčku tak, aby z kapsy vyčníval pouze jeden roh. Jednoduché, ale ne triviální, což dodá vašemu outfitu významnou přesnost. 

Styl dvou špiček (dva rohy nahoru) nebo vícero špiček

Styl dvou špiček, také nazývaný jako two corners up (dva rohy kapesníčku směřují vzhůru), se hodně podobá předchozímu, ale na rozdíl od předchozího jsou zde dva rohy, které se překrývají. Jedná se o dokonalý záhyb, který zpevňuje šikmé linie saka a zvýrazňuje tvar hrudníku a šířku ramen. Jinou variantou je složení kapesníčku s několika špičkami.

Plochý nebo čtvercový styl

Čtvercový tvar, který byl dlouho z módy, se perfektně kombinuje s motýlkem nebo jej lze nosit dokonce i bez kravaty. Spočívá ve složení kapesníčku do obdélníkového nebo čtvercového tvaru, jeho vložení do kapsy a vysunutí pouze o pár centimetrů, rovnoběžně s okrajem kapsy. Minimalistický a jednoduchý, plochý záhyb dodává styl vašemu outfitu.

Nadýchaný styl (puff fold)

Nadýchaný styl je, vzhledem k jemnosti tvaru, ten nejlepší způsob, jak nosit hedvábný kapesníček. Držte kapesníček uprostřed tak, aby jeho rohy směřovaly dolů, poté přehněte spodní část nahoru, čímž se zachová jemnost a objem; tím je kapesníček připravený k zastrčení do kapsy saka. Kombinace kreativity a veselí.